Klimatsmart Vallentuna – ett nätverk med syftet att minska Vallentunas klimatpåverkan.

Torkan sommaren 2018 var en chock för många av oss, det var då det blev uppenbart att klimatkrisen inte var ett abstrakt framtidsscenario utan något som fanns här och nu. Till och med i Vallentuna! Forskarna har länge varnat för koncekvenserna av de alltmer höga koncentrationerna av växthusgaser i atmosfären, men som människa är det svårt att förstå.

Så kom Klimatklubben hösten 2018 där vanliga människor kunde mötas via sociala medier och diskutera klimatet. Både vad vi politiskt och på ett mer privat plan kan göra. Och så klart Greta Thunberg, inspiratören till Fridays For Future, hon gjorde ett starkt intryck på alla, där skapades ett emotionellt uppvaknande.

Idén om en lokalt klimatnätverk

Det var ur de två rörelserna som Klimatsmart Vallentuna uppstod hösten 2018. Det var Anna-Maria Nyquist och Lena Särenborg som på ett lokalt kafé diskuterade vad mer man kunde göra lokalt. Idén om Klimatsmart Vallentuna tog fart och ganska snabbt blev många fler aktiva i nätverket. Ett klimatnätverk förankrat i såväl den nationella Klimatklubben som i det globala Fridays For Future. Det är ett nätverk där vi kan agera lokalt på ett globalt fenomen.

Sedan starten 2018 har en Facebookgrupp skapats där klimatfrågor kan diskuteras utifrån ett mer lokalt perspektiv. Det har även anordnats fysiska nätverksträffar, en workshop för politiker, en lagingsträff, en klimatdag 2019, 2020 och 2021.


Artiklar där nätverket figurerat.

Klimatdagen 2021: ”Klimatdag i centrum lockade rekordmånga”

Klimatdagen 2020:De klimatsmarta gör november till grön månad

Klimatsmart Vallentuna får kommunens miljöstipendium 2020

Kommunens ord: ”Klimatsmart Vallentuna är ett berömvärt initiativ för att underlätta för invånare som vill bidra till lösningar i den globala klimatutmaningen.”

Länk till Mitt i om Inspirationsdagen hösten 2019
Oroar du dig för klimatet men vet inte var du ska börja för att själv leva mer klimatsmart? I höstas anordnade Naturskyddsföreningen och Klimatsmart Vallentuna en inspirationsdag i Vallentuna Kulturhus.

Länk till artikel om Klimatdagen hösten 2019
De ordnar klimatdag med lokala förebilder. Facebookgruppen Klimatsmart Vallentuna arrangerar en klimatdag i Vallentuna den 24 november. De vill samla lokal kunskap och välvilja under ett och samma tak.

Länk till artikel om att färre ställer bilden i Vallentuna
Allt fler stockholmare gör sig av med bilen. Men i Vallentuna märks inte trenden. – I dag måste man nästan vara eldsjäl för att avstå från bil, säger Lena Särenborg på Klimatsmart Vallentuna.

Länk till klimatstrejk på Vallentuna Torg
På plats var det runt 40 till 50 personer som samlades för att demonstrera, och en del nyfikna förbipasserande som stannade till.

Länk till artikel i Mitt i om hur allt började
De ville ta ner klimatfrågan till en lokal nivå och startade nätverket Klimatsmart Vallentuna. Anna-Maria Nyquist och Lena Särenborg försöker få politiker att tänka mer på klimatet och Vallentunaborna att göra klimatsmarta val i vardagen.

Vår sida på Facebook
På vår Facebook sida hittar du alltid artiklar och aktuell information om vad som händer i Vallentuna och intressanta diskussioner.