En utmaning med att ställa om till klimatsmarta jordbruk är inte bara att byta metoder utan även att göra en omställning i tankesättet hos oss alla. Det innebär ett annat förhållningssätt till jordbruk och livsmedel i allmänhet.
Ett förändrat klimat innebär att väderförhållandena inte kommer att vara som de varit de senaste 100 åren, utan extremväder som torka, stormar, kyla och så vidare kommer att inträffa allt oftare. Det kommer att vara utmanande för jordbrukare. Samtidigt har våra lokala jordbrukare en nyckelposition när det gäller att ställa om till ett mer klimatsmart Vallentuna där maten helst inte ska transporteras från andra sidan jordklotet utan allra helst vara lokalt producerad.
Dock påverkar jordbruken i sig klimatet både vad gäller maskinpark, produktionsinriktning och arbetsprocesser. Jordbruksverket beskriver det i mer detalj. Vad gäller processerna finns det olika vägar till ett mer klimatsmart jordbruk. SMHI skriver bland annat om hur plöjningsfritt kan vara ett sätt att göra jordbruk mer klimatvänliga. Svenska Dagbladet har rapporterat om hur mikrober kan bidra till att mer kol binds i jorden, vilka gynnas av ett ekologiskt jordbruk där mikrober och insekter inte dör på grund av syntetiska gödselmedel och växtgifter.
Utifrån det här föreslår vi att kommunen
- Stödjer lokala jordbrukare så att mer mat kan produceras lokalt
- Stödjer lokala jordbrukare att bli mer klimatvänliga
- Jobbar för att kommunens mikrober mår bra så att mer koldioxid kan bindas i marken
Som lokala jordbrukare kan vi
- Bli klimatsmarta genom tex plöjningsfritt och genom att öka antalet mikrober i jorden
Som kommunivånare kan vi
- Stötta lokala jordbrukare genom att köpa deras produkter
- Kan vi ställa krav på lokala jordbrukare att vara klimatsmarta när vi ska köpa deras produkter
